Ruske modle

Puslica torta recept

Puslica totra
Puslica torta sa lesnicima
Puslica torta je zaista neodoljiva poslastica cak i za one koji kao "bas ne vole slatko", ali puslicaaaa je nesto drugo... Pa evo ga recept.

Za pripremu puslice torte potrebno je:

Za kore:
9 belanaca
600 g šecera
malo sirćeta

Za fil:
9 žumanaca
9 kašika šecera
250 g margarina
200 g mlevenih lešnika

Za pokrivanje torte:
300 g šlaga

Priprema:

Puslica torta se moze praviti sa orasima ili lesnicima. Posto je ovo recept za puslicu tortu sa lesnicima, pre svega lesnike proprziti u rerni da porumene. Nakon toga ih ocistiti od ljuskice koliko god je to moguce i na kraju ih sitno samleti. Ostaviti ih sa strane dok ne dodje na red priprema fila.

Za puslicu tortu peku se tri kore i svaku treba posebno pripremiti i peci, da belanca ne bi spala. Dakle, mikserom cvrsto ulupati sneg od 3 belanca, kada je dovoljno cvrst dodati polako 200 g secera i na vrh kasikice sirceta. Masu sipati u pleh koji je prethodno oblozen papirom za pecenje. Koru odmah staviti u zagrejanu rernu pa jacinu smanjiti na svega 100 stepeni, jer ona treba vise da se susi nego da se bukvalno pece. Vreme susenja zavisi od rerne do rerne i obicno traje od 45 do 60 minuta. Proveri se tako sto na kraju susenja treba da bude hrskava i cvrsta na dodir. Kada se pipne prstom, prst ne treba da upada u koru ali treba da ostane bele boje. Znaci, ovaj postupak ponoviti 3 puta da se dobiju 3 kore.

Sada pripremiti fil. Zumanca i secer skuvati na pari. Masu ostaviti da se prohladi a za to vreme dobro i penasto umutiti margarin. Sjediniti zumanca i margatin i na kraju sve zajedno umutiti sa mlevenim lesnicima. Podeliti fil na dva jednaka dela i filovati tortu: kora, fil, kora, fil, kora.

Na kraju umutiti slag prema uputstvu proizvodjaca i njime premazati puslicu tortu od gore i sa strane.

PUSLICA TORTA