Čiz kejk torta - Cheesecake

Čiz kejk
Cheesecake
Čiz kejk torta već spada u noviju istoriju nase porodične kuhinje. Recept za čiz kejk tortu pronasli smo preko Interneta pod originalnim nazivom "Cheesecake", sto u prevodu znači - torta od sira ili bukvalno - sir torta. Mene ona mnogo vise asocira na jagode i maline jer su to dve varijante u kojima izgleda fantastično. O ukusu da i ne govorim.

Za pripremu čiz kejk torte potrebno je:

Za koru:

200 grama mlevenog plazma keksa
125 grama margarina
3 kasike meda
malo mleka

Za fil:

250 mililitara slatke pavlake
300 grama milerama
160 grama sećera u prahu
2 zelatina
1 kasika limunovog soka
1 kesica vanil sećera

Za glazuru:

400 grama jagoda ili malina (mogu biti i iz zamrzivača)
sećera po ukusu (od 50 do 200 grama)
1,5 kesica zelatina

Priprema:

Umesiti sve sastojke koji su potrebni za koru. Mleka dodati koliko je potrebno da se napravi smesa slicna onoj kakva je za plazma tortu. Gotovu smesu rastanjiti na dno kalupa za tortu. Ako nemate kalup, čiz kejk tortu mozete komotno praviti i u odgovarajucoj serpi, jer smo je mi u početku tako i pravili.

Sada mikserom dobro umutiti sve sastojke koji su potrebni za fil, pa fil sipati preko kore.

Ostala je jos glazura. Kratko prokuvati sve sastojke za glazuru i kada se malo prohladi njome preliti tortu. Ne treba cekati da se glazura potpuno ohladi jer tada počinje da se steze.

Tortu ostaviti u frizideru najmanje nekoliko sati da se dobro stegne i to je torta koju ja u sali umesto "čiz kejk", zovem "šiz kejk".

ČIZ KEJK TORTA