Ovo je jedan od najstarijih recepata za hrskave kolace. Osim sto su ukusne i tope se u ustima, gurabije izgledaju veoma dekorativno i raskosno.
Za pripremu gurabija potrebno je:
1 kg brasna
300 gr secera
200 gr masti
4 jaja
2 kasike mleka
1 ravna kasika sode bikarbone
1 saka seckanih oraha, pomesana sa dve kasike kristal secera
Priprema:
Na pocetku dobro izraditi brasno i mast, pa dodati secer, mleko, sodu bikarbonu i jaja (samo jedno belance ostaviti sa strane). Umesiti testo i oklagijom razviti na stolu, debljine oko 1 cm. Okruglom modlom vaditi gurabije i poredjati ih u pleh.
Obavezno rukom (nikako mikserom), ulupati penu od belanaca pa malom kasikicom staviti na svaku gurabiju posebno po malo pene, kao malu kapicu. Preko pene posuti orasima i kristal secerom.
Gurabije peci u rerni dok malo ne porumene.