Ruske modle

Bajadera recept



Ne verujem da postoji neko ko nije cuo za bajaderu. Ma ne samo cuo nego i sa zadovoljstvom jeo. Zato evo i tog cuvenog  recepta.

Za pripremu bajadere potrebno je:

350 g mlevenih oraha
350 g mlevenog keksa
120 g butera
220 g šecera
220 ml vode
100 g cokolade za kuvanje

Za glazuru:

100 g cokolade za kuvanje
50 g margarina
30 g secera
2 kasike vode

Priprema:

Kratko prokuvati vodu, secer i puter da se lepo rastopi i postane homogeno. Skloniti sa vatre pa dodati keks i mlevene orahe. Sada sve lepo sjediniti.

Dok je smesa jos topla podeliti je na dva jednaka dela. Jedan deo ostaje takav kakav je i on ce biti onaj svetliji deo bajadere a u drugi deo dodati rastopljenu cokoladu. Lako ce se rastopiti ako je na foliji ostavimo da odstoji neko vreme na mlakoj ringli. I to ce biti onaj tamniji deo bajadere koji ide dole.

Znaci, sada na odgovarajucoj tacni rastanjiti prvo tamniji deo sa cokoladom a preko njega svetliji. Lako se oblikuje i slobodno se moze natapkati rukama. Tek na kraju da bi se dobila potpuno ravna povrsina bajaderu poravnati oklagijom.

Na kraju, na tihoj vatri rastopiti sve sastojke za glazuru i preliti je preko bajadere. Dok je vruca moze se fino razmazati u tankom sloju a posle toga je vise ne treba dirati vec bajaderu ostaviti u frizider da se lepo stegne.

Bajaderu seci na manje pravougaonike ili kockice jer tako lepse izgleda.

Napomena: Bajadera se moze preliti i glazurom od bele cokolade koja se priprema na potpuno isti nacin kao i crna. To je za one koji bas ne vole gorkast ukus crne cokolade.

BAJADERA