Ruske modle

Cokoladna torta recept

Potreban materijal za kore:

10 jaja
180 gr nastrugane cokolade za kuvanje
180 gr secera
180 gr mlevenih oraha

Potreban materijal za fil:

100 gr cokolade za kuvanje
200 gr secera
1 kasika kakaoa
1 margarin
2 kasike vode


Kore priprema:

Cvrsto ulupati sneg od belanaca, dodati zumanca, opet mutiti mikserom pa dodati secer, cokoladu  i na kraju orahe. Podeliti na dva dela i ispeci dve kore u podmazanom plehu.

Fil priprema:

Dobro prokuvati secer, kakao i vodu pa dodati cokoladu. Mesati dok se i cokolada ne istopi pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje.
Posebno penasto umutiti margarin pa sjediniti sa ohladjenom cokoladom.
Ovim filom filovati tortu, premazati je i od gore i sa strane.

Cokoladna torta moze se jednostavno ukrasiti tako sto cete je od gore posuti mlevenim orasima ili mlevenim plazma keksom.

Savet: kada pravite kore, ukoliko nemate mogucnosti da obe kore pecete od jednom,  bolje je da prvo umutite polovinu sastojaka za jednu koru pa posle drugu polovinu potrebnu za drugu koru. Tako ce obe kore biti penastije i lepse narasti.